Ministerstvo školstva nesúhlasilo s organizovaním deaflympiády

14.02.2011 Celý región

Vysoké Tatry 14. februára (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVŠ SR) považuje usporiadanie 17. Zimných deaflympijských hier (ZDH) za akciu mimovládnych organizácií a súkromných osôb, ktoré ...
To v oficiálnom vyhlásení uvádza, že záujem kandidovať na usporiadanie hier prejavil Slovenský zväz nepočujúcich športovcov (SZNŠ) ešte v roku 2005. Vtedy Ministerstvo školstva SR vzhľadom na mimoriadne vysoké náklady spojené s organizáciou podujatia vyjadrilo nesúhlas s touto kandidatúrou a nepodporilo ju.
Aj napriek tomu SZNŠ kandidoval na usporiadanie 17. ZDH 2011 a Medzinárodný výbor športu nepočujúcich (ICSD) mu toto právo pridelil. Ministerstvo aj tak svoje stanovisko nezmenilo, a tak zodpovednosť za vzniknutú situáciu nesú v plnej miere Slovenský deaflympijský výbor (SDV) – občianske združenie a ICSD. Podľa ministerstva je SDV samostatný právny subjekt, na ktorého činnosť nemá vplyv, nemá právo zasahovať do jeho kompetencií ani rozhodovania a na usporiadanie hier mu nepridelilo ani žiadnu dotáciu.
"V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že ministerstvo nie je zodpovedné za organizáciu medzinárodných športových podujatí konaných na území SR. Zodpovednosť nesie len v tom prípade, ak organizátorovi poskytlo štátnu dotáciu, " uvádza sa ďalej vo vyhlásení MŠVVŠ SR. V takom prípade je povinné dohliadnuť, aby boli finančné prostriedky použité v súlade s účelovým určením, pravidlami rozpočtového hospodárenia a zmluvou o poskytnutí dotácie. Vzhľadom na to, že ministerstvo na organizáciu 17. ZDH neposkytlo žiadne finančné prostriedky, nemalo ani žiadnu kompetenciu zasahovať do organizácie či priebehu jeho organizačného zabezpečenia.
17. ZDH sa mali začať vo Vysokých Tatrách a v blízkych mestách v piatok 18. februára. Týždeň pred otváracím ceremoniálom ho ICSD zrušil a výpravy športovcov, ktoré už v tom čase boli v Tatrách, museli sklamané odísť. Dôvodom zrušenia boli problémy s finančným zabezpečením hier. S organizáciou ZDH sa spája aj kauza sprenevery 1,7 milióna eur, ktorú v súčasnosti rieši banskobystrický súd.
 

Vyberte región